SEDEF ECER'LE E-MÜLTECİ.COM

            TAKSAV Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakfı, dördüncü Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali kapsamında bu yıl farklı bir atölye çalışmasına yer verdi.


Sevgili dostum Nilgün Eser aracılığıyla, “Sedef Ecer’le Transmedya ve Tiyatro Atölyesi”ne katılma olanağı yakaladım.
Sedef Ecer yazar, yönetmen, oyuncu. Fransa’da yaşıyor. Yurtdışında kazandığı pek çok ödülü var. Oyunları Türkiye, Yunanistan, Ermenistan, Polonya, Lüksemburg, Belçika, ABD, ve Almanya’da sahnelendi.

Dünyanın pek çok yerini gezen Ecer, gezerken o ülke insanlarının hikayelerini de biriktirmiş.
Günümüzde en önemli gündem maddelerinden mülteci sorununu ele alan E-mülteci.com isimli oyunda, kapitalist dünyanın göz boyamalarına kapılan yoksul insanların, Avrupa’ya yasa dışı yollarla da olsa giderek para kazanma,refaha ulaşma arzuları ve onların insan kaçakçılarıyla olan iletişimleri işlenmekte.
Oyundaki mülteci karakterlerden Hoa Mi,  “Viyetnamlı kadınlara Fransız sömürgeciliğinin en güzel kültürel hediyesidir topuzlar.” der. Ancak oyun boyunca, sömürgeciliğin kültür emperyalizmiyle sınırlı kalmadığını, insan bedenleri ve hayalleri üzerinden de kazanç sağladığı işlenir. Mülteciler, gittikleri ülkelerde her alanda ucuz iş gücüdür. Yasa dışı yollardan girmiş, hiçbir yasal hakkı olmayan ve her türlü işte çalışmaya hazırdırlar.

Video görüntüleri ile desteklenen oyunda kullanılan mini filmler, metinde söylenmeyenleri ya da farklı söylenenlerin gerçekte ne anlama geldiğini aktarır izleyiciye. Örneğin Hoa Mi kuaförde çalışıyorum derken, gerçekte onun ucuz bir masaj salonunda çalıştığı verilir ekrandan. 


Oyunda dikkati çeken unsurlarından biri de reklam replikleri. İnsan kaçakçılığı yapan şirketin, legal bir ürün pazarlıyormuşçasına sunduğu reklamlar sıklıkla tekrarlanır. Bilindiği gibi son yıllarda, dünyanın pek çok sınırında mülteciler, insan kaçakçıları tarafından bile bile ölüme gönderilmekte. Yaşanan bu vahşet, küçük, büyük pek çok devlet tarafından görmezden gelinmekte. Bu gidişe son vermek için yetkili kurumların önlem almadıkları dünyamızda ne yazık ki bu yasa dışı işin reklamlarının yapılıyor olmasını abartılı bulmak pek de mümkün değil gibi.  


Müzik grubunun koro halinde söylediği reklam cıngılında kullanılan farklı sesler ve müzik türleri de oyunu evrensel kılan önemli ögelerden biri. Pop, rock, doğu ezgileri gibi farklı tınıları içeren cıngıl o kısacık söylenme süresinde, izleyiciyi hızlı bir dünya turuna çıkartarak mülteci acılarının yaşandığı tüm coğrafyalarda gezdirir.


Oyundan mini bölümler



Oyunun künyesi ve Kadro:
Oyunun Adı: E-mülteci.com
Yazan: Sedef Ecer
Yöneten: Sedef Ecer
Video: Mümin Güven
Sahne Tasarım - Kostüm: Buket Başaran Akkaya
Işık: Aytaç Ercan


OYUNCULAR


Sinema ve tiyatro alanlarında deneyim sahibi, vizyonu geniş bir oyuncu ve yönetmenle çalışmak, transmedya konusunda deneyim sahibi olmak, yeni dostlar edinmek hepimiz için çok heyecan vericiydi.




Oyunu seyircili oynamak için beş gün süremiz vardı. Bu süre içinde video, ışık, dekor, kostüm ve provalar tamamlandı, altıncı gün son provamızı seyircinin önünde yaptık.
Sedef Ecer tam bir orkestra şefi gibi çalıştı ve  tiyatro konusunda, benim gibi amatör bile olmayanların da olduğu bir ekiple çok güzel bir oyun çıkartmayı başardı.  




Gösteri günü, Tepekule Ege Salonu’nun tamamen dolmuş olduğu görmek ise hepimize güzel bir enerji kaynağı oldu.

Bu harika çalışma için Taksav’a, Sedef Ecer’e, organizasyonu baştan sona üstlenen Nilgün Eser’e, Özgün Ergen'e, organizasyonda emeği geçen Erman Adsız'a, Mümin Güven'e, Elif Gürel'e ve tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.




1 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili Nalan oyununuzu izlemiş ve ekibe hayran kalmıştım inan. Bir haftada harika bir iş çıkarmış, bir salon dolusu insanı etkilemiştiniz. Metin çok iyiydi, dekorsuz, kostümsüz; salt metnin ve sizin oyuna inanmışlığınızın bir sonucuydu ortaya çıkan. Sedef Hanım'ı, bütün gönüllü oyuncuları, o hasta halinle bu ekibe katılıp bunca güzel bir iş çıkardığınız için seni kutluyorum canım. Bugün oynasanız yine gelirim. Blog paylaşımınla o geceyi, çalışmaları tarihe not düşmüşsün. Çok teşekkürler ve sevgiler.