İzmir Mask Müzesi

Konak Belediyesi tarafından açılmış olan İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi Türkiye'nin ilk mask müzesi olma özelliğini taşıyor.

Alsancak 1448 no’lu sokataki müze binası Hüseyin İnal Öz tarafından bağışlanmış, Giriş katındaki salonda, Tiyatro Maskları, Endonezya, Avustralya Aborjin Maskları ve çeşitli dini ritüellere ilişkin masklar gibi ilginç etnik masklar sergilenmekte.





Müzenin ilginç parçalarından biri Aziz Nesin’in ölüm maskı. Yapımı İstanbul Kemer Burgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yar. Doç.Dr. Nedret Yaşar’a ait.



İz Bırakanlar salonunda ise pek çok ünlü ismin maskını görmek mümkün. Bunlardan bazıları, Deniz Gezmiş, Atilla İlhan, Mao Zetung, Troçki, Victor Hugo, Aşık Veysel, Uğur Dündar, Müjdat Gezen, Necip Fazıl Kısakürek, Metin Oktay, İsmet İnönü, Bülent Ecevit…

Müjdat Gezen, Ertuğrul Özkök, Erdoğan Aşıcı, Pervin Özdemir, Sunay Akın gibi isimler ise müzeye bağışlarda bulanarak önemli katkılar yapmışlar.

Müzedeki en özgün çalışmalardan biri de Eczacı Erdoğan Aşıcı’nın mürekkep balığı kabuğunun üzerine yapmış olduğu masklar. Erdoğan Aşıcı eczacılığın yanı sıra sanata gönül vermiş değişik teknikler deneyen bir ressam.

 
Sunay Akın ise “Çocuk Maskları” koleksiyonu ile katkıda bulunmuş müzeye.


Anadolu masklarının sergilendiği  salon ve İz Bırakanlar salonu İkinci katta. Binada ayrıca atölye ve arşiv de mevcut.

Anadolu’daki oyunlarla dünyadaki oyunlarda kullanılmış masklarla, kostümlerle karşılaştırmalı sergi ikinci katta. Buradaki objeler kursiyerlerin emeğiyle ortaya çıkmış. “Kalo Gağan” (Tunceli yöresinde yeni yılı karşılama şenliklerine verilen isim) ve “Köse Geli” (eğlenceli br orta oyunu) törenlerinin mask ve kostümleri sergilenmekte. Bu salonun bir diğer özelliği de farklı kültürlerin törensel ritüellerinin karşılaştırmalı olarak sergileniyor olması.
Müze, ayrıca mask sanatıyla uğraşmak isteyenlere de deri mask atölyesi, seramik atölyesi, normal mask atölyesi, geri dönüşüm atölyesi olmak üzere toplam dört atölye çalışmasıyla hizmet veriyor.




Küçük İskender Bostanlı'da

        21 Mayıs 2015  Perşembe günü hava güzeldi, Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı güzeldi. Kuşlar, güneş, dostlar... hepsi hepsi güzeldi. Biraz gecikmeyle başlamış olsa da Küçük İskender'in söyleşisi ve şiir dinletisi de güzeldi. Geç geldiği için kendisine kızgınım :))  ama hadi itiraf edeyim dinleti güzelin de ötesinde harikaydı!


        Gelir gelmez neden geç kaldığını açıkladı. Kendisine İzmir insanın rahatlığından, genelde etkinliklere geç gittiğinden falan bahsedilmiş. Belli ki organizasyonu yapanlar, dinleyiciler gelsin diye beklemeyi ve oraya zamanında gelmiş olanları da bekletmeyi (tam 25 dakika) uygun bulmuşlar. İskender Bey de buna uymak durumunda kalmış. Ancak her etkinlik, gösteri vs zamanında gelenlere saygı amaçlı zamanında başlamalı.
        "Edebiyat Sokakta Güzel" sloganıyla düzenlenmiş olan etkinlik için Karşıyaka Belediyesi'ne çok çok teşekkürler. Bizlerle olduğu için Küçük İskender'e de teşekkürler.




1 Mayıs'ta Bodrum (2015)

 
        1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nda, OASİS Toplantı Salonu'nda Bodrum'dan Soma'ya merhaba dedik. Yazar dostumuz Serap Gökalp'in desteğiyle düzenlenen etkinliğe, Bodrum Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi Yazın Grubu ev sahipliği yaptı. Serap Gökalp yönetimindeki söyleşimize sevgili dostlarım yazar Buket Akkaya, yazar Deniz Moralıgil ve ben konuşmacı olarak katılırken, tiyatro sanatçısı, güzel insan Alev Tekoğul da kitaptan iki öykü seslendirdi.

        Hande Baba'nın derlediği, otuz yedi yazarın katkı koyduğu "Ölüm Vardiyası" kitabı Bodrumlular tarafından ilgiyle karşılandı. Duyarlı, ilgili dinleyici kitlesi ile buluşmak hepimizi çok mutlu kıldı. Bodrumlulara bir kez daha teşekkür :))) Ankaralı dostumuz, yazar İnci Gürbüzatik'in o gün sürpriz yaparak bizlerle olmasıyla günümüz daha da güzelleşti Etkinlik sonrası yapılan imzada pek çok kitap okurla buluştu. 

        Bu anlamlı etkinlik kapsamında öncelikle Bodrum Belediye Başkanı Sayın Mehmet Kocadon ve ekibine, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Sayın Hamdi Topçuoğlu’na, Kültür Sanat Meclisi Genel Koordinatörü Sayın Rezzan Sebin’e,  Kent Konseyi Eş Başkanı Sayın Nuran Yüksel’e, öykülerimizi seslendiren Kent Konseyi  Sahne Sanatları Grubu Temsilcisi Sayın  Alev Tekoğul’a, organizasyonu gerçekleştiren değerli dostumuz Yazar Serap Gökalp'e, Yazın Grubuna  ve etkinlik günü ve akşamı bizi yalnız bırakmayan, dostluğunu, ilgisini esirgemeyen tüm Bodrumlu dostlara teşekkür ederiz.
Alev Tekoğul

Şule Süngü

Bir teşekkür de ÇYDD Gençlik Komisyonundan sevgili Şule Süngü’ye. Şule Süngü etkinliğin bitiminde bizlere Somalı kardeşlerine yazdığı mektubunu okudu.

Soma’daki kardeşlerime,

Nasıl başlayacağımı ya da ne yazacağımı bilmiyorum. Ama tek bildiğim sizin yanınızda olmayı çok istememdi. Şu an orada değilim ama bu mektupla sizlere ulaşabilmek bile büyük bir şans benim için. Bunun için öncelikle Meltem Hocama çok teşekkür ediyorum. Ben Şule Süngü. Üç yıldır Çağdaş Yaşamlayım. Bodrum’da yaşıyorum. Seneye liseli olacağım ve ben nereye gidersem gideyim Çağdaş Yaşamı bulacağım. Belki yine böyle bir proje yapılır, sizinle buluşurum diye umuyorum. Ama şimdilik bu mektupla yetineceğim. Neler hissettiğinizi bilemem ama hislerinizi benimle paylaşmanızı çok isterim. Siz de elinize bir kâğıt kalem alıp bana mektup yazarsanız (isterseniz resim de olur) çok sevinirim. Çünkü ben oraya sizi dinlemek daha sonra da eğlendirmek, destek olmak için gelmek istedim. Biliyorum beni tam olarak tanımıyorsunuz ama lütfen bu çağdaş öğretmenlerinize bakın ve beni görün çünkü ben onlarım, siz onlarsınız ve hep onlar olacağız Her şeye rağmen güldüğünüzü görmek isterdim. Tanımasam da siz benim için çok değerlisiniz. Sizleri çok seviyor, çok öpüyorum. Bodrum’da bir ablanız, bir arkadaşınız olduğunu sakın unutmayın…



 
 

 
Sevgili Serap Gökalp sayesinde tanıdığımız güzel insanlarla birlikte...

Geliri, Soma'da babasını yitiren kız çocuklarının eğitimine giden kitabımızın yazarları:
Adil Okay, Ahmet Önel, Arzu Eylem, Ayşegül Kocabıçak, Berna Özpınar, Buket Akkaya, Deniz Dengiz Şimşek, Deniz Moralıgil, Engin Çetinbağ, Ersin Köseoğlu, Ertan Mısırlı, Eşref Karadağ, Gönül Çatalcalı, Güner Arslan, Halit Payza, Hande Baba, Hüsamettin Köseoğlu, Kezban Şahin Taysun, Merih Doğan Baysal, Murat Tuncel, Münevver İzgi, Nalan Yılmaz, Nazmi Bayrı, Nevzat Süer Sezgin, Nilgün Erdem, Nuran Türemen, Nursel Çetin, Nurten Çakır, Onur Çalı, Osman Günay, Semrin Şahin, Şaban Akbaba, Tamer Gökçel, Tayfun Ak, Yelda Karataş, Zeynep Yenen, Zürbiye İvdik.