8 Mart Gündemi - Kurşun Kalem Dergisi


Kurşun Kalem Dergisi - 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nün sizin için anlamı nedir?
Bu günü düşündüğümde; her türlü ayrımcılığa direnen, direnmesinin ödülünü özgürlük olarak alan, toplumsal üretime katılan, eşit işe eşit ücret talep eden, hakları için mücadele eden, cins olarak gördüğü ezilmişliğe itiraz eden, eğitimde fırsat eşitliğinin bilincinde olan kadın gelir aklıma.  
Bu günü düşündüğümde; güne damgasını vuran “emekçi” kavramının, kapitalist sistem tarafından unutturulmaya çalışıldığı, bu güne ilişkin kavramların içinin boşaltıldığı, tüketimi artırmak için bu günün “hediye” ile özdeşleştirildiği, kadının, üretimin ve emeğin önemli bir halkası olarak değil de tüketimin büyük bir halkası olarak sunulduğu ve zihinlere bu şekilde çakıldığı gelir aklıma.
 
Kurşun Kalem Dergisi - Sizce ülkemizde yazma eylemine emek veren kadınların bireysel ve toplumsal sorunları var mıdır? Varsa nelerdir?
Kadının içinde bulunduğu olumsuz koşullar, yaşamının her alanında karşısına çıkar. Bu nedenle elbette ki yazın yaşamına emek veren kadınların bireysel ve toplumsal sorunlara sahip olması kaçınılmaz bir durumdur. Otosansür, hem bireysel hem de toplumsal yönleriyle en önemli sorunlardan biridir.
Edebiyatın dönüştürücü, geliştirici ve çoğaltıcı gücüyle beslenen yazma eyleminin, bireyde yarattığı değişiklikler, ‘kadın’ için söz konusu olduğunda yakın çevre bu durumu endişeyle karşılar.
Yaşamının her alanında fedakarlık yapması beklenen kadının odasına çekilip yazmak-okumak gibi uğraşılar içinde olması istenen bir durum değildir. Kendine özel zaman ayırabilmesi için ev ve yakın çevresindekilerin tüm gereksinimlerini karşılamak zorundadır. Bu beklentiler öylesine çeşitli ve yorucudur ki yazmak için kadına kalan saatler, çoğunlukla yorgunluğun üzerine çöktüğü, verimin iyice düştüğü gece saatleridir.

 Kurşun Kalem Dergisi - Kadın yazarlar bu sorunları aşabilmek için ne yapmalıdırlar?
Eğitimin önemine inandığım kadar bireyin kendi gelişimine yapacağı yatırıma da çok inanıyorum. Yeni nesiller bu bakış açısıyla ve evrensel değerlerle yetiştirilmeli. Her türlü bireysel ve toplumsal sorunla baş etmede örgütlenmenin de önemli  bir araç olduğu unutulmamalı.


 Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi Mart - Nisan 2013 Sayı:22